Ingrediënten

Wil je meer weten over de werkstoffen die we gebruiken voor de THYMELINE producten? Onderstaande lijst kan je helpen een product te vinden dat helemaal bij jou past. Niet gevonden wat je zocht? Vraag gerust persoonlijk advies via de contactpagina.

 

A

Aloë Vera is een Zuid-Afrikaanse plant met sterke voedende en vochtinbrengende eigenschappen. Omdat de stoffen door de bovenste huidlaag kunnen heendringen, heb je een diep en intensief verzorgingseffect op de hele huid: dode huidcellen worden afgevoerd en de vernieuwing van huidcellen wordt gestimuleerd. Daarom gebruiken we de gel van Aloë Vera als basisproduct van de THYMELINE gezichtsreiniger. Door de veelzijdige effecten van deze plant is de gezichtsreiniger perfect geschikt voor de dagelijkse verzorging van een gezonde huid, maar ook voor de behandeling van droge, gekloven of gevoelige huid en acné. Let wel: Aloë Vera kan acné niet genezen, omdat hier ook hormonale factoren spelen. Wel is de gel ontsmettend en heeft ze een herstellende werking op huidwondjes en/of ontstekingen die door acné veroorzaakt kunnen worden.

Amandelolie is geschikt voor ieder huidtype. Omdat de olie het vochtgehalte reguleert en huidirritaties vermindert, is dit een ideale basis voor de THYMELINE dagcrème. Amandelolie maakt de huid zacht en soepel. Door haar niet-drogende eigenschappen is de olie perfect geschikt voor de rijpere en drogere huid.

Arganolie is een kostbare, schaarse olie die wordt gewonnen uit de noten van de Marokkaanse Argania Spinosa-boom. Het is een natuurlijke bron aan vitamine E die de huid hydrateert, verzacht en verfrist. Door haar weldoenende werking bij o.a. rimpels en pigmentvlekken is deze olie de perfecte basis voor een THYMELINE dagcrème voor de rijpe huid. Daarnaast gaat arganolie littekenvorming tegen, bevordert de olie wondgenezing en is ze zeer werkzaam bij verbrandingen. Dat maakt van arganolie ook meteen het ideale basisingrediënt voor de THYMELINE goudsbloemzalf en -lippenbalsem. Wij halen onze 100% pure arganolie met een bio-certificaat bij ArGand in Gent.

Arrowroot (zie: Pijlwortelmeel).

 

B

Benzoëtinctuur is een oplossing van benzoëhars in alcohol. De THYMELINE dagcrème bevat benzoë als natuurlijke anti-oxidant en natuurlijk conserveringsmiddel. Al sinds de oudheid wordt benzoë voor dit doeleinde gebruikt. Benzoë wordt gewonnen uit Styrax-bomen die inheems zijn in Zuid-Oost Azië.

Bijenwas is een complex geheel van organische verbindingen en bestaat uit Cerin, een mengsel van Cerotine- en Melissinezuur, meerdere oliezuren, diverse alcoholen en vitamine A. Bijenwas geeft stevigheid en duurzaamheid aan de THYMELINE deodorant. Door de vitamine A en de antibiotische eigenschappen heeft bijenwas een beschermende en vochtvasthoudende werking op de huid. Het laat geen kou, nattigheid of wind door, en is daarom ook zeer geschikt voor de goudsbloemzalf en -lippenbalsem. Bijenwas laat de huid ademen, maar houdt tegelijkertijd de lichaamswarmte vast zonder de huid af te sluiten.

 

C

Cetylalcohol is een emulgator en stabilisator voor crèmes, gemaakt van plantaardige grondstoffen. Dit ingrediënt maakt de THYMELINE dagcrème zacht en smeerbaar en helpt samen met Tegomuls om olie met water te kunnen mengen.

Citrus (zie: Petit-grain).

 

E

Eucalyptus is een boom die we goed kennen in associatie met de Australische koalabeer. Er bestaan ongeveer 700 soorten van de plant, maar van slechts een beperkt aantal worden de bladeren gebruikt om er etherische olie van te maken. Deze olie is het meest bekend om de heilzame werking op de luchtwegen, maar ook bij diverse huidproblemen kan de olie goede diensten bewijzen. De olie is sterk antiseptisch, bacteriedodend, parasietendodend en wordt daarom vaak ook preventief gebruikt bij besmettelijke ziekten.

 

G

Geranium is een populaire etherische olie die kalmeert en ontspant bij emotionele druk. De olie werkt anti-depressief, ontstekingswerend, wondgenezend en schimmelwerend. Zowel bij een vette als bij een droge huid zorgt geranium voor een harmonische talgproductie. Pas wel op, als je een hele gevoelige huid hebt kan deze etherische olie soms irritatie opwekken.

Goudsbloem is een wondermiddel voor droge huid, eczeem, kloven, spataders, barstjes in je lippen of brandwonden. Voor de THYMELINE goudsbloemzalf en -lippenbalsem gebruiken we olie van zonnebloem (70%) en argannoten (30%) waarin de bloemblaadjes gedurende enkele weken hebben getrokken, waardoor hun werkstoffen in de olie zijn overgegaan. Je kan de olie ook puur bestellen. In dit filmpje leer je trouwens hoe je zelf goudsbloemolie kan maken!

 

H

Honing heeft op alle huidtypes een heilzame en verzorgende werking die we gebruiken voor de THYMELINE scrub en gezichtsreiniger. Honing bevat een unieke combinatie aan fructose, glucose, sucrose en maltose, mineralen, vitaminen en enzymen die in geen enkel ander product terug te vinden zijn. Bij een droge huid houdt honing vocht vast en voedt ze de huid grondig. Daarnaast heeft honing een verfrissende, kalmerende en antibacteriële werking. Honing bevat bovendien milde zuren die van nature ook in het lichaam voorkomen. Omdat de pH-waarde van de huid ook lichtzuur is, kan honing bijdragen tot versterking van de zuurtebeschermingslaag van de huid.

 

J

Jojoba-olie is eigenlijk een was dat gewonnen wordt door het persen van jojobazaden. Voordeel van een THYMELINE dagcrème met jojoba is dat de olie door alle huidtypes goed wordt opgenomen, ze steeds bijzonder verzachtend is, ontstekingsremmende stoffen bevat en een optimale hydraterende werking heeft. Bovendien kan de olie zonder bezwaar rond de ogen gebruikt worden, wat de olie ook ideaal maakt als ingrediënt voor de THYMELINE gezichtsreiniger. Omdat de olie de talgproductie vertraagt, is het gebruik ervan ideaal voor de eerder vette huid.

 

K

Karitéboter – of sheabutter – is een onmisbaar ingrediënt voor de THYMELINE deodorant, dagcrème en lippenbalsem. De crèmekleurige balsem wordt gemaakt van noten van de beschermde karitéboom. Deze bomen groeien in het wild, op de savannes van West- en Centraal-Afrika, waar ze tot 300 jaar oud worden. De noten worden volgens eeuwenlange tradities door vrouwen verwerkt. Bij THYMELINE gebruiken we karitéboter van het project Chéry Faso, dat 36 vrouwen uit Burkina Faso ondersteunt bij het produceren van pure karitéboter die aan een eerlijke prijs verkocht wordt – ook in België. Hierdoor krijgen de vrouwen een eigen bron van inkomsten en een grotere economische onafhankelijkheid. Leuk extraatje dat je met een deo, dagcrème of lippenbalsem van THYMELINE dit initiatief mee kan ondersteunen! Wil je meer weten over dit project, ga dan zeker eens kijken op de website van Chéry Faso.

Kokosvet is een multifunctionele olie die de huid jong en gezond houdt. De olie is zacht en crème-achtig, waardoor kokos als ideale basis voor bijvoorbeeld de THYMELINE deodorant geldt. Kokosolie is heel warmtegevoelig. Bij 25 °C smelt hij al, en bij koude temperaturen kan hij behoorlijk hard worden. Vandaar dat je de deodorant best op kamertemperatuur bewaart.

 

L

Lavendel staat bekend als een rustgevende, ontspannende en verzachtende olie. Deze weldoenende eigenschappen zijn een cadeautje voor je huid, en kan, in tegenstelling tot de meeste andere etherische olieën, rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Je kan de olie dan ook zonder problemen gebruiken in alle THYMELINE producten. Bij de deodorant zal vooral de verzachtende werking een voordeel zijn, bij de dagcrème of de gezichtsreiniger is de ontstekingsremmende werking (bijv. bij puistjes) dan weer handig. Een lichaamsscrub met lavendel werkt niet alleen ontspannend voor lichaam en geest, maar geeft ook verlichting bij o.a. reumatische aandoeningen en allergieën. Lavendel toevoegen aan de goudsbloemenzalf zal dan weer het genezingsproces van bijv. brandwonden versnellen.  Bovendien versterkt lavendel de werking van andere etherische olieën, wat een combinatie (bijv. bij de deodorant) ook interessant maakt.

 

N

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout is een lichaams-eigen stof die de zuurtegraad van ons lichaam op pijl houdt. Deze stof wordt gebruikt voor de THYMELINE deodorant. Bacteriën onder onze armen produceren namelijk zuren, die op hun beurt voor de onaangename zweetgeur zorgen. Zuiveringszout neutraliseert die zuren, en op die manier ook de geur.

 

P

Palmarosa is eigenlijk een grassoort, maar ruikt heerlijk naar rozen. Deze plant is een wondertje: etherische olie van palmarosa stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgproductie en heeft ook bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen. Deze olie vormt perfecte geurcombinatie met rozenwater in de THYMELINE dagcrème, maar evenzeer ook werkzaam bij de deodorant, de gezichtsreiniger of de lippenbalsem. Gebruik etherische olie niet puur op de huid: werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt.

Pepermunt is een veelzijdige etherische olie die we gebruiken voor de THYMELINE deodorant. Pepermunt zou de concentratie verhogen en ons energieker maken. Vooral de combinatie met ontspannende lavendel wordt aanbevolen. Ook in de dagcrème en de gezichtsreiniger kan een beetje pepermunt een prettig verfrissend effect op de huid hebben. Bij een zeer gevoelige huid wordt het gebruik van pepermunt in gezichtsverzorging echter afgeraden. Gebruik etherische olie niet puur op de huid: werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt.

Petit-grain is een citrus-achtige geurstof die heerlijk werkt in de THYMELINE-deodorant. Deze etherische olie wordt gemaakt van de onrijpe vruchten van de Chinese ‘Bittere Sinaasappelboom’. Het is een frisse, bloemige en zonnige citrusgeur die goed is voor vette of onreine huid, vet haar, overmatige transpiratie, acne, of puistjes. In een massage-olie kan petit-grain ook helpen tegen gewrichtsontsteking of spierspasmen. Bovendien zou deze olie een positieve invloed hebben op het hart en het zenuwstelsel. Net als andere citrus-olieën is petit grain fototoxisch. Dat wil zeggen dat je huid kan reageren als je na een massage gaat zonnebaden. In vergelijking met andere citrus-oliën (zoals citroen, mandarijn, sinaasappel of bergamot) is dit risico bij petit-grain beduidend kleiner, vandaar onze voorkeur voor deze olie voor wie een citrusgeur verkiest. Gebruik etherische olie niet puur op de huid: werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt. Vermijd grote hoeveelheden petit-grain tijdens de zwangerschap.

Pijlwortelmeel is een plantaardig bindmiddel dat vocht absorbeert. Daarom is het een essentieel basisingrediënt van de THYMELINE deodorant. Daarnaast heeft pijlwortel ook een sterke antioxiderende werking. Het is tevens één van de oudste medicijnen in de traditionele Chinese geneeskunde! Je vindt pijlwortelmeel in de meeste biologische supermarkten of kruideniers.

 

R

Rozenwater is een natuurlijk product met een hydraterende, verfrissende, kalmerende en reinigende werking. De THYMELINE dagcrème wordt gemaakt op basis van rozenwater en profiteert daarom niet alleen mee van de heerlijke rozengeur, maar ook van de heilzame effecten ervan op o.a. de ogen. Rozenwater helpt goed tegen wallen!

 

S

Shea-butter (zie: Karitéboter).

 

T

Tea tree is een echt manusje-van-alles. De eigenschappen van deze etherische olie kunnen diep in de huid doordringen en daardoor ons lichaam op heel uiteenlopende manieren ondersteunen. Door een paar druppeltjes toe te voegen aan de THYMELINE deodorant wordt de anti-bacteriële, schimmelwerende en antiseptische werking van de tea tree hierin werkzaam. Daarnaast kan tea tree ook gebruikt worden voor vermindering van jeuk en verzorging van o.a. acné. Om deze effecten te voelen bij gezichtsverzorging, kan deze olie dus ook perfect gebruikt worden voor de gezichtsreiniger of de dagcrème. Gebruik etherische olie niet puur op de huid: werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt.

Tegomuls is een plantaardige emulgator geschikt voor alle huidtypes. In de THYMELINE dagcrème wordt een kleine hoeveelheid van deze emulgator gebruikt om olie en water te kunnen mengen.

Tijm is een etherische olie die de natuurlijke weerstand versterkt, positief werkt en je helpt om vitaal en energiek te blijven. Bovendien heeft tijm een desinfecterende werking en kan ze prima ingezet worden om o.a. eczeem, wratten, irritatie en onreine huid verzorgen. De zachte combinatie met lavendel maakt van tijm een ideale partner in de THYMELINE deodorant. In massage-olie is tijm bijzonder weldoenend bij o.a. kneuzingen, blauwe plekken, reumatische klachten, spierpijn of gewrichtspijn. Gebruik etherische olie niet puur op de huid: werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt.

 

Z

Zonnebloemolie is een zachte en zeer vloeibare olie voor alle huidtypes. Je kan zonnebloemolie gebruiken om de huid te versoepelen en te verzachten en om geïrriteerde huid, zweren en huiduitslag te verzorgen. Zonnebloemolie is ook zeer geschikt als basis voor massage-olie omdat de olie zich zeer goed over de huid verdeelt. Wij gebruiken deze olie samen met argan- of amandelolie om goudsbloemen te trekken voor de THYMELINE goudsbloemzalf en -lippenbalsem.

 

Meer info vind je op gespecialiseerde websites als http://www.aromatherapie-info.com, bij imkerij lareine.eu of in wetenschappelijke literatuur over aromatherapie en huidverzorging.