Etherische olie voor donkere dagen

 

 

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit de natuur. Je hebt olie uit bloemen, bomen, wortels, struiken en zaden. Er zijn verschillende manieren om essentiële olie uit de plant te halen. De meest bekende is distillatie. Dit is een heel intensief proces: voor één flesje etherische lavendelolie heb je bijvoorbeeld honderden kilo’s bloemen nodig! Het resultaat is dan ook een bijzonder krachtig en geconcentreerd product.  Daarom zijn we zuinig met het gebruik van etherische olie en gebruiken we niet meer dan nodig.

Etherische oliën worden al eeuwenlang gebruikt voor hun weldoende werking op lichaam en geest. Sommige hebben een rustgevend, kalmerend of ontspannend effect, andere zorgen dan weer voor meer energie, concentratie of opgewektheid. Het gebruik van de olie hangt af van de toepassing en van de aard van de olie. Er zijn eindeloos veel combinaties en mogelijkheden.

 

DSC_3087

 

Nu het donkerder, winterser en grijzer wordt, zetten we onze hele bijzondere Canadese dennen-oliën nog even voor jou in de kijker. Want speciaal voor de start van dit nieuwe seizoen brachten we uit de Annares Apothecary in Toronto drie heerlijke etherische olieflesjes mee met daarin de witte spar (Picea Glauca), de Canadese hemlock-spar (Tsuga Canadensis) en de balsemzilverspar (Abies Balsamea).

Alle drie deze oliën zijn op een duurzame en gecertificeerde manier gemaakt van de naalden en twijgjes van inheemse Canadese naaldbomen. Ze hebben een zoet-fruitige, houtachtige geur die goed samengaat met de kruidige aroma’s van onder andere lavendel, rozemarijn, salie, petitgrain, pepermunt of cederhout. In combinatie met bijvoorbeeld zoete sinaasappel zorgt de typerende dennengeur bovendien voor een aangename, opbeurende sfeer in donkere of moeilijke momenten. Ideaal om wat extra gezelligheid te creëren op winterse avonden.

In de aromatherapie worden deze oliën vooral gebruikt bij problemen met de luchtwegen. Ze helpen echter evengoed om de geest te ontspannen en het gemoed zachtjes in een betere stemming te brengen. Bovendien is een Thymeline goudsbloemzalfje met Balsam Fir of witte spar ook heel goed om pijn in spieren en gewrichten te verlichten. Daarnaast heeft Balsam Fir nog de wonderlijke eigenschap om onaangename lichaamsgeuren te neutraliseren, wat de olie tot een perfect ingrediënt voor de Thymeline deodorant maakt!

 

Balsemzilverspar
Antibacterieel, ontstekingsremmend. Neutraliseert onaangename geuren. Weldadig voor de luchtwegen en voor pijn in spieren en gewrichten.

Witte spar
Zuiverend, antibacterieel, schimmelwerend, evenwichtig, stimulerend. Voorkomt ontstekingen en versterkt het immuunsysteem. Verlicht pijn in spieren en gewrichten.

Canadese Hemlock
Antioxidant, zuiverend, jeukstillend. Weldadig voor de luchtwegen. Werkt ontspannend bij angst en stress.

 

Let op: gebruik etherische olie steeds voorzichtig en vermijd dat de olie de huid rechtstreeks raakt. Werk steeds met een basisolie waar je enkele druppels aan toevoegt. Als je zwanger bent, wordt het gebruik van vele etherische oliën afgeraden. Contact met de ogen moet altijd vermeden worden. Informeer je goed over de werking van de verschillende oliën vooraleer je gaat experimenteren!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s